Studio Wijkamp

&

grafisch ontwerp

digitale media

Digital Publishing

>

De krant verschijnt op iPad, boeken worden e-books, digitaal publiceren lijkt nu echt door te breken. Wat betekent dat voor uw organisatie en uw publicaties? Moet u mee in deze nieuwe manieren van publiceren en welke consequenties heeft dat?

 

Van papier naar digitaal …

Met de introductie van tablets, zijn er veel nieuwe manieren van publiceren ontstaan. Apps, e-books, e-readers, folio-apps (digitale magazines), informatie bereikt ons steeds meer in digitale vorm. Het ordenen en visualiseren van deze informatiestromen is een belangrijk deel van mijn dagelijks werk als grafisch vormgever. Vooral bij het ontwerpen en vormgeven van magazines hebben we te maken met stormachtige ontwikkelingen. Publicaties die altijd op papier verschenen, zie je sinds de opmars van het tablet hoe langer hoe meer een digitale vorm krijgen. Soms aanvullend, maar steeds meer ook vervangend.

 

Digitaal publiceren gaat veel verder dan het kopiëren van papier naar digitaal. Online zijn er veel meer middelen om de informatie te verrijken. Denk aan: slideshows, films, audio, in- en uitzoomen. Publiceren via een app voor tablets biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden. Je ziet dat de diverse mediavormen elkaar gaan overlappen en dat een samenwerking tussen diverse disciplines steeds noodzakelijker wordt. Hier volgen een aantal van deze nieuwe en vernieuwde vormen van publicaties en de consequenties voor inhoud en verspreiding.

Allereerst de pdf: deze is natuurlijk al veel in gebruik als vervanging van een publicatie op papier. Maar ook deze ‘traditionele’ pdf is in beweging. Voor tablet of internet krijgen pdf’s veel interactieve mogelijkheden. Pdf’s zijn goed zelf te verspreiden via de eigen website. Een andere populaire digitale publicatievorm is ‘e-pub’ of ‘e-book’. Deze vorm zien we vooral bij boeken, handleidingen, rapporten en andere publicaties met veel informatie. Deze publicaties bevatten tot dusver weinig of geen in- teractiviteit. Als vormgever biedt dit weinig speelruimte. Deze ebooks zijn goed zelf te verspreiden via de eigen website of bookstore.

Tenslotte de folio-app: het digitale magazine. Deze gebruiken we voor bijvoorbeeld magazines, brochures, jaarverslagen, catalogi en lesmaterialen. Aan deze publicaties kun je als vormgever weer je hart ophalen. Het biedt een grote hoeveelheid aan interactieve mogelijkheden, verschillende pagina formaten, film, audio en gebruik van web applicaties. Allemaal zaken die van de tabletpublicatie een dynamisch geheel maken. Het verspreiden van deze apps gaat o.a. via de Appstore vanApple of via Google Play voor Android.

>

Studio Wijkamp

Grafisch ontwerp & digitale media

 

Postadres: Siebelinkstraat 12,

7064 GR Silvolde.

 

06 20 21 86 31

info@studiowijkamp.nl

 

Bezoekadres: DRU Ondernemersfabriek,

Emailleplein 34, 7071 AZ Ulft.

Veel gezocht op:

grafisch ontwerper, grafisch ontwerp bureau, reclame, logo ontwerpen, huisstijl, brochures, folders, jaarverslagen, catalogi, tijdschriften, boeken, advertenties, nieuwsbrieven, affiches, e-books, digitaal magazine, webdesign en drukwerk. Verder op Silvolde, Doetinchem, Achterhoek en Gelderland.

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.